8. september 2015

Kløverskolen i Sønderborg

Værtinde ved arrangementet: Jane Ewers

Tilbage i septembermåned havde jeg besøg af 13 kulturkvinder på min arbejdsplads Kløverskolen i Sønderborg. Kløverskolen er kommunes specialeskole og vi har i alt 207 børn fordelt på 3 matrikler. Skolen er vokset meget gennem nullerne, det skyldes både Kommunernes sammenlægning, så vi nu modtager børn fra et større område, men især den store gruppe af børn, der har fået en diagnose indenfor autismeområdet de seneste 10 år er vokset mest. 75% af vores elever er drenge. Skolen tilbyder undervisning i alle fag på lige fod med folkeskolen, og hvert år tager adskillige elever i afsluttende eksamen. Men al undervisning tilpasses elevernes kognitive og sociale færdigheder. Klasserne kan variere fra 4-10 elever. Man forsøger at sammensætte elevgruppen, således at der et fagligt og socialt fællesskab tilstede. Begge dele forekommer ikke altid, og man vil tit opleve at der undervises individuelt og på mange forskellige niveau på samme tid.

Elever på specialskole er samfundsmæssigt ”dyre” børn. Børn med særlige behov kræver mere plads, særlige hjælpemidler, de fleste kører med taxa i skole, og der er brug for mange voksne og struktur, så læring, oplevelser og nye kompetencer kan få gode vilkår. Det synes jeg vi har på skolen, og jeg ser masser af børn med store udfordringer på mange områder trives – ikke alle og hele tiden, men i store træk.

Den store udfordring som underviser er hele tiden at finde balancen mellem klare mål og krav i undervisningen, det meningsfyldte for elevgruppen, at skabe liv og læring, så eleverne føler sig bliver mødt, at være i god dialog med forældrene, og at skolen også bliver det fællesskab, der er svært at begå sig i, når man er et barn med særlig behov og udfordringer. I aften ved jeg at mange af vores elever glæder sig til at komme i skole, nu har ferien være lang nok, der går lige et par dage, så er hverdagen i gang…….

På vores møde luftede jeg ideen om at lave en workshop med kulturudveksling, det når vi sjældent, fordi det jo altid er spændende besøg, der sluger tiden mest.

Hvis der er interesse herfor, vil jeg gerne lægge hus til en gang, jeg skylder jo også en sejltur på Alssund…….

I ønskes alle et godt nytår – jeg glæder mig til nye kulturbesøg i 2016.

Mange hilsner

Jane Ewers