7. november 2017
Multikulturhuset i Sønderborg
15 kulturkvinder deltog: Jane Ewers, Rikke Martinussen, Susanne G. Skjønnemann, Anne Enemark, Ivy York-Møller, Sophie V. N. Nielsen (ny), Anne Bertram (ny), Henriette Pilegaard, Else Pia M. Erz, Kirsten Moesgaard, Helle Barsøe, Janne Mattesen, Birgitte Boelt, Charlotte Helt Brun og Inger Enemark
Multikulturhuset
Multikulturhuset åbnede 3. november 2017 og indeholder Sønderjyllands Kunstskole, Biblioteket Sønderborg, Deutsche Bücherei Sonderborg og caféen Hav a Java. MKH er en del af Frank Gehrys masterplan for havnen i Sønderborg.
Multikulturhuset består af en renovering af Valsemøllen fra 1909 og en ny tilbygning. Valsemøllens arkitekt er Eugen Fink (som også byggede Marinestationen – den senere kaserne) og Valsemøllen (som senere blev Ewers Pakhus) blev opført af Boysen og Knutzen. Fink var en ung fortaler for jugendstil og byplanlægning. Oprindeligt skulle det bare have været en stor firkantet bygning, men så greb den kejserlige marine ind og tegningerne blev ændret for at sikre hensynet til det fremragende maleriske bybillede ved Alssund. Området var på det tidspunkt under tysk herredømme.
Mkh’s nye bygning er tegnet af AART architects og har entreprenør Hoffmann A/S, og det indvendige design er Zeni arkitekterne. Alexandria fra Århus står bag lyssætningen (i daglig tale lavalamperne).
Det samlede byggeri er ca. 100 mill. og A.P. Møller Fonden har doneret 14,5 mill. kr. som gjorde det muligt at løfte renoveringen af pakhuset med bedre materialer, såsom plankegulve og renoverede støbejernsvinduer. En del af gaven er også til digitale medieinstallationer.
Statens Kunstfond bidrager med et kunstværk af Lise Nørholm. Værket ’Fri & Lige’ har fokus på digital teknologi og ordet som billedobjekt. Det bliver et tekstbaseret lysrelief på ydermuren, og det vil modtage de besøgende ved indgangen. Ord og sætninger vil skifte med et interval på omkring 15 min. Man vil blive pirret af dagens ord.
Hvad er bibliotekernes holdning nu om dage?
Biblioteker er velfærdsstatens mest vellykkede, vidtfavnende og integrerende institution. Vi bygger ikke nyt bibliotek for at opbevare bøger. Besøgstal er langt vigtigere end udlånstal. Vi bygger biblioteker for at byudvikle, og biblioteker er en væsentlig del af byudvikling. Biblioteker er et frit mødested, et unikt mødested for byens borgere. Det er et kommunalt tilbud som favner alle – hele livet igennem. Der er læring og folkeoplysning og formidling er vigtigere end nogensinde. I Sønderborg prioriterer vi de fysiske bøger højt, vi kalder det bibliotek classic (vi fik alle 150.000 bøger med i flytningen) – på linje med elektroniske materialer, foredrag, debatter, forfatterbesøg, lån af PC’er, sprogcaféer og lektiecaféer, børneteater osv. Biblioteket skal bruges af borgerne, vi lægger op til aktivt medborgerskab. Indtag bygningen! Den er også din!
I udstillingssalen Xbunker præsenteres Anders Rindom ’Erindringer, set og rørt’ i perioden 4.11.-2.1
MKH indeholder en sal og 4 mødelokaler, som kan bookes af alle.
Hvor mange m2? Vi mangler af få tallet fra bygherrerne, men det er ca. 5.000 m2. MKH er bygget helt uden ulykker/personskader. Bibliotekspersonalet har selv flyttet alt inventar og alle materialer løbende gennem 6 uger, en pedel fik diskusprolaps og skal behandles/trænes ud af det.
Mødet
Mødet forløb som en rundvisning i begge bygninger, alle etager. Pakhuset har 3 etager (kunstskole, tysk bibliotek, børnebibliotek) og den nye bygning har 5 niveauer (bibliotekarkontorer, voksenudlån, ungdoms-Rotunde, ankomst / Expo / café og afleveringsautomat / magasin / vareleverings-niveau.
I mødelokale M3.3 med den smukke Alssund-udsigt præsenterede alle kulturkvinder sig selv, og vi prøvesmagte sandwich fra den nye café Hav a Java.
Venlig hilsen
Sønderborg Kommune
Biblioteket Sønderborg
Inger Enemark
Bibliotekar
T 8872 6032
iene@sonderborg.dk