27 maj 2024

Gråsten Skovene

Arrangement ved Inger Enemark og Thomas Reersdorff

På tur i Gråsten Skovene

Gråstenskovene tog imod os alle 14 med sol, sangdrossel, spætte, skovdue og bogfinke, rådyrbuk og frø, grågæs med ællinger og skarnbasse. På rundtur godt 4 km så vi begyndende urørt skov, kastajne, gamle bøgetræer, livstræ, fyrretræer og en skovfoged-eg. Rester af karpedamme sidst brugt efter prins Henriks ønske. I skovstiernes rabatter var der stor variation af græsser, som vi samlede, og skovmærke egnet til duftranker eller sommersnaps, ager-padderok til te-brygning, og spiselige løgkarse, mælkebøtte og vejbred til urtefrikadeller. Vi talte om regler for sankning og regler for ophold i privatskove og i statsskove.

Introduktion ved kulturformidler Inger Enemark om dét, at naturen er godt for os. Med eller uden forskning, vi kan selv mærke det, og spørg bare Bente Klarlund, Peter Qvortrup Geisling og alle de andre. Fysisk og psykisk sundhed har godt af ophold i naturen, vores nervesystem vipper på plads. Vi har glæde af at øve os i at være observante, at kunne læse årstiden og rytmen i naturen. Arbejdet bag en skærm er to-dimensionelt og ofte linært, i naturen får vi fire-dimensionelle påvirkninger, og vores tankegang inspireres af den kompleksitet, der er i naturen. Introduktion til skoven netop nu og specifikt emnet græsser ved naturvejleder Tom Reersdorff. Tom svarede undervejs på alle spørgsmål om naturen. Inger instruerede undervejs i enkelte øvelser indenfor kategorien Naturtræning: balance med fødder på stribe, balance goddag på ét ben, balance med pind på håndryg, find to modsætninger og brug materialet til i fællesskab at skrive ’maj’. Naturtræning er sundhedsfremmende fordi det er natur + motion + fællesskab. Man træner sanser, kraft, puls, balance, relationer og leg - og man kan sagtens skrue mere op for intensiteten.

Vi sluttede i Agernhuset med sandwich og vand, og hørte om Inger og Toms projekt Under åben himmel og bogen 32 naturoplevelser i Sønderborg kommune. Om hvordan man kan banke et projekt op til noget sjovt og attraktivt, når man kobler to vidt forskellige fagligheder, har fondspenge at arbejde med - og er heldige med valg af personale og vejret. Projektet var faciliteret af Biblioteket Sønderborg, udpeget af Dansk Gymnastik- og Idrætsforening og med midler fra Nordea Fondet, og skete i samarbejde med Naturvejlederne Sønderborg. Aftenen blev smukt afrundet med oplæsning af Tine Engers digt mit sted i skoven illustreret af Else Pia Martinsen Erz.